Hereford’s Labyrinth Location

 

The Location Of Our Hereford Labyrinth

The Location for the Labyrinth will be the Bishop’s Meadow alongside the beautiful River Wye in the City of Hereford.

Different locations for this Labyrinth have been explored and relevant authorities consulted. General opinion suggests a location on the Bishops Meadow as being most suitable, for the following reasons:

1. It is free from the distractions and hubbub of the City centre.
2. It is close to adjacent Leisure sites: Swimming Pool, Play Grounds, Football pitches, Tennis Courts and Putting green.
3. It is part of the Hereford City Guided Tour route.
4. It is a quiet grassy corner, suitable for quiet contemplation.
5. Bishop’s Meadow has the literal and visual association with the Cathedral.

The site owners (Herefordshire County Council) have given their permission for the installation of the Labyrinth.This Labyrinth can be seen as a contemporary Earthwork and will be placed between the ancient Earthworks of the Medieval Bank and Ditch and the monumental remains of Hereford Castle.The Labyrinth will follow the same design as the Mappa Mundi. It will occupy a space 16 meters in diameter. This allows for a path 1⁄2 meter wide (because the overall surface of the labyrinth is flat wheelchair users will be able to follow the path).

The Labyrinth will be freely available to the public on a 24hr per day basis. The design will minimise ongoing maintenance and maximise resistance to vandalism.

The surface will be constructed to describe the pathway to the centre. Additional earth will be used to form a circular mound around the perimeter of the labyrinth (giving an overall diameter of 20 meters). Even a slight elevation will provide a good view of the overall design. The amphitheatre thus created may well suggest other uses for the site such as small-scale music and theatre performances. The National Bowl at Milton Keynes is a grand example of this idea.The method of construction most resistant to vandalism, requiring least maintenance and being most sympathetic to the environment, uses a grassed ground reinforcement grid. This permeable surface is highly resilient, requiring minimal maintenance and allowing surface water to drain away quickly and safely, and is SUDS compliant.